Wednesday, May 26, 2010

Holiday and Melawat family hubby~~


20 MEi 2010

KHAMIS

dah start cuti......
exited nak balik kg hubby kat KELANTAN...
tapi pagi tu balik dulu umah ibu kat KLANG...
after lunch kami gerak KL ambik pakaian..
sebelum gerak kami singgah JUSCO....

beli kasut, beli baju hubby n macam2 ag r..
tapi dalam masa tak sampai sejam...pantas kan..
huehueheuheu....

jam 11.00 mlam kami sampai KeLANTAN...
hubby drive sorang coz aku dah tak larat nak drive jauh2 ni....

alhamdulillah selamat sampai...mak n ayah hubby sambut kepulangan kami...
gembira...laoaloaalaoaloa

21 mEi 2010

JUMAAT

Kami semua gerak ke GUA MUSANG untuk majlis pertunangan abang hubby...
dr PASIR MAS ambik masa agak lama 3 jam gak...

ni nak start story..jalan masuk ke kAMPUNG tunang abang lak macam nak masuk hutan la...
tak larat aku..ader dalam 30 kilo tapi jalan batu sepanjang jalan k...

trun dr kete...kejang kaki..kebas pon kaki ni tau....
adui....tuhan je yang tau la....
sesak nafas aku dibuatnye la...

petang lpas majlis kami gerak pulang ke rumah...
sampai pasir mas dalam kul 8 mlm....
lewat gak....

mlam tu tdo awal n tak ingat dunia....
penat sgt....

22 mei 2010

sabtu

pagi dok umah je..tak kemana pon..tak larat la...
aku lah alahan..macam rsa nye la....
dah mlam tu baru LA G JALAN WAKAF CHE YEH TU PON LEWAT GAK G SANA AGAK JAM 12....
SAMPAI umah dah ayam berkoko....
lau ibu tahu mampus kena marah..hueuehueheuheu

23 mei 2010

ahad

tak g mana gak...dok umah...cuaca panas sgt..nak tdo pon tak selesa...hubby tido...
kul 3 baru kuar g rantau panjang...
g beli tilam baby kekabu tau...
sekali li bantal kat umah tak de lak....

dah dekat magrib baru sampai umah...
mlam tu lak g umah sedara hubby...
dapat kain lagi..huehueheu..
banyak koleksi tapi tak pakai pon...
lolaoaaoaao

24 mei 2010

isnin.

memandang kan nak balik kla aku bangun awal n siap2 kemas baju...
hubby kata lau nak balik KL tu cepat je tapi nak dok sana aku lengah kan je la....
huehuehueheu...memang pon....aku gerak kul 10 pagi...
kul 5 petang dah sampai kl...penat sgt...huhuhu...

apa pon seronok bercuti..pas ni tak tau bila lagi nak balik KELANTAN.....
HEHEUHEUHEUEHUEH

Wednesday, May 12, 2010

Cara tangani masalah kewangan keluarga

Sekiranya anda dan pasangan sering bertelingkah apabila bercerita tentang wang dan perbelanjaan rumah, jangan hanya mendiamkan diri. Segeralah bertindak. Suarakan pendapat anda dan ajak pasangan berbincang dengan cara yang baik. Ketahuilah bahawa kegagalan
anda mengajak pasangan berbincang tentang masalah kewangan mungkin mengheret anda berdua kepada masalah yang lebih buruk seperti keretakan rumah tangga. Oleh yang demikian,
sebelum keadaan menjadi kronik, lakukan yang sepatutnya. Bersama-sama ini ada beberapa langkah yang perlu anda dilakukan:

1. Anda mestilah berani bertanya kepada pasangan tentang rutin perbelanjaannya. Berapakah gajinya, apakah yang dibayar setiap bulan dan adakah dia membuat simpanan?


2. Bacalah buku-buku yang ada kaitan dengan pengurusan wang. Selain buku, anda boleh juga merujuk kepada individu-individu yang mahir tentang kewangan agar anda dapat memperbaiki
cara anda dan pasangan mentadbir pendapatan.


3. Ajak pasangan berbincang tentang perancangan masa hadapan. Cari cara terbaik untuk memastikan anda berdua mampu menghadapi alam persaraan dengan tenang tanpa sebarang masalah kewangan.


4. Anda berdua juga disarankan
agar sentiasa mencari jalan untuk menambahkan pendapatan keluarga. Pada masa yang sama, cari juga cara untuk berjimat tetapi bukan yang menyusahkan.


5. Pastikan anda dan pasangan tidak lupa untuk menyediakan tabungan khas kecemasan. Wang tersebut hanya boleh digunakan jika berlaku sebarang kecemasan seperti kereta rosak dan
sakit. Walau bagaimanapun, pastikan wang tersebut diganti semula selepas digunakan.


6. Dalam urusan kewangan keluarga, anda dan pasangan haruslah saling bekerjasama dan bukan hanya mengharap sebelah pihak sahaja. Masing-masing perlu ada peranannya sendiri.


7. Pastikan anda dan pasangan membuat mesyuarat kewangan setiap bulan.



nak ebih tau check web ni

V

vv

V

vv

http://www.majalahpama.com.my

fuhhhh~~~~~~~~

fuuhhh~~~~~fuhhhh~~

lama dah update blog ni.....
berhabuk kot lau leh di letak kat atas almari....
sebenar nye tak de apa pon nak story....

ermm..tapi....
bulan ni kandungan ku masuk 4 bulan....
perut ku still tak nampak....
g scan alhamdulillah doktor kata baby chat...
nasib tak leh berlari je baby ku....

huheuehueheuheue...

ni nak story ni...excited giler hubby....

sejak nak jadi daddy ni ari2 dia tolong mmmy wat semua keja umah....
bangun pagi brak dulu ngan bab..
padahal bukan baby dgr pon..entah2 sedap baby tdo
dalam perut mummy ni kann.....

ermmm....next week lau tak de apa nak balik kelantan...mak mentua ku udah bising tak
balik sana..padahal baru 3 buln..rindu kat ank dia kot....

macam2 dalam kepala aku ni nak beli kat sana....
hueuheueehu..tu je motif nak shoping....
tak senonoh....huehuehuhe

apa???
barang baby???
tu lambat lagi....
tapi dah exited nak beli tau...tapi hubby tak bg lagi...
sabar la....
masa lama lagi.....
huehuehueehh....

insyallah ader rezeki nanti boleh beli.....

tapi skrang ni aku ader masalah nagn kerja..tak larat rasa nye....
nak wat keja sendiri la..tapi kerja apa???
nak bisness lak tak de modal..
huhuhuhu...sabar...keja ni dulu ek...cukupkan setahun..
padahal bulan 5 ni cukup setahun kot....

k..nanti aku sambung crita lagi....dah tak tau nak story apa
k...bye...